Tuesday, April 10, 2012

Cerita hantu..


Assalamualaikum~


Mintak maaf bebanyak sebab dah lama tak update..huhu..kat ofis busy, kat umah pulak dah penat (alasan orang pemalas :p )

Semalam kakak kat ofis saya ni ada bercerita pasal kisah hantu. Saya pernah dengar gak yang jalan-jalan di JB ni banyak yang 'keras'. Jadi kalau korang tak tau mana jalan tu, janganlah sesuka hati redah jalan kat JB ni malam-malam dan sorang-sorang..huhu~~

Gadis berkebaya merah.

Saya tak ingatlah merah ke hijau. Tapi kalau korang lalu kat depan RTM kat JB tu hati-hatilah ye. Kot-kot ada gadis nak menumpang. Akak tu cerita, kisah ni dia alami sendiri dengan keluarga dia masa lalu jalan tu. Tapi dah lama dah lah.

Kisahnya begini, masa diorang tengah drive waktu malam dan melalui jalan tu, tetiba akan ada seorang perempuan menumpang di belakang. Dia tak kacau ke apalah. Tapi munculkan diri pun dah buat orang rasa seram. Dia takkan cuit atau bersuara. Senyap aje. Dan bila sampai depan maktab, dia akan hilang.

Anggap aje lah dia nak menumpang kan. asal tak kacau sudah~~~

Lorong Mahmudiah.

Pernah ada kes sorang pemandu teksi ni. Dia bawa sorang penumpang. Penumpang tu mintak diberhentikan di lorong Mahmudiah yang kiri kanannya hanya ada hutan dan semak samun. Korang rasa orang ke tu??

Jalan yang saya tak ingat namanya.

Kalau lalu jalan ni malam-malam, confirm akan ada benda tumpang. Kadang-kadang kul 9 pun dah ada yang menumpang tau. Jadi hati-hatilah dengan jalan JB ni.

Taman Merdeka.

Kisah yang tak dapat dikenalpasti. Yang saya ingat masa akak ofis ni nak amik gambar kat menara kat sana tu, tetiba flash tak keluar. Gambar semua tak menjadi.

Taman Rekreasi M****** R***.

Nama terpaksa disensored sebab saya selalu gak jog kat taman rekreasi ni. Sekarang dah jadi hutan bandar. Tempat yang kerasnya kat tasik hujung taman ni. Ada cik pon di situ.

Akak ofis saya citer ada sorang kawan ayah dia ni kena sampuk dek cik pon yang tengah bersantai kat situ. Muka kawan ayah saya ni jadi senget sebelah dek sampukan cik pon tu.

Saya terkejut gak dengar sebab saya kadang-kadang rajin gak jog kat sana. Memang area tasik hujung taman tu agak sunyi, orang pun tak ramai yang lalu tepi tasik tu. Tak sangka la pulak. Seram bila ingat balik~~

Saya rasa tempat-tempat berhantu yang lain mungkin korang pernah dengarlah kot. Tempat-tempat cam Kemayan City, Muzium Johor tu. Yang Kemayan City tu bangunan terbengkalai. Dah lama sangat dah. Tapi, kadang-kadang ada orang luar masuk dan bershopping kat sana...huhu..pelik??

Pasal Muzium Johor tu pulak, saya tak sempat nak dengar sampi habis sebab dah waktu rehat. Kebetulan masa tu saya puasa. Diorang lunch kat luar, meninggalkan saya keseorangan di ofis. Bilik saya kat tingkat atas. Keadaan ofis atas tu memang agak sunyi dan kelam aje.

Sebelum akak tu keluar, dia ada pesan kat saya,'Hati-hati duk sorang kat ofis ni. Takut ada 'orang' teman pulak.'

Jahatkan akak tu?? Masuk je bilik saya, saya macam terbayang-bayang pulak cik pon. Haish, tak leh jadi. Last-last, saya amik beg dan balik rumah untuk menghabiskan waktu rehat tu...huhu..seram duk sorang-sorang kat ofis..tak sanggup~~~






p/s:Tak nak letak gambar hantu sebab saya penakut..hehe :p

32 comments:

  1. nasib baik Aira dok kat kedah...hihi..menakutkan

    ReplyDelete
  2. sye ske citer hantu! good entry!

    ReplyDelete
  3. aira, nasib baik~~ hehe :p

    ayuni, suka eh?? hehe..thanx~~ :D

    ReplyDelete
  4. Kat mana2 jalan pun keras, maklumlah diperbuat daripada batu kerikil dan tar kan.. Helah bela diri, tak mo nampak takut sangat hehe

    ReplyDelete
  5. hehehe seram tuh. kat melaka pon byk gak lah tmpt berhantu..eeeiiii takut la..seram..naik bulu roma hah. tapi entry yg menarik. masyeh yana sebab gtau..:)

    ReplyDelete
  6. yg pasal kemenyan city tu hany pun selalu dgr gak, yg kes org shopping tu kan...

    ReplyDelete
  7. Dieyna, mmg semua tmpt keras..hehe~ :p

    dak fisha, kat melaka yang saya tau jalang ujong pasir tu..tu yg paling popularlah..apa lagi eh??

    mzhany, a'ah..org slalu shoping padahal tu sebenarnya bangunan terbiar..huhu~

    ReplyDelete
  8. jangan kak !! tak tidur nisya dibuatnya :(

    ReplyDelete
  9. uncha, hehe..jangan tidolah camut..hehe~ :p

    ReplyDelete
  10. hantu yg tumpang kete tu la yg menakutkan, kat jalan nk masuk kat kmpung linda pun selalu org kene cam tu..serammmm~

    ReplyDelete
  11. linda, kalau kena kat saya mmg keras kot..xsanggup~~~

    ReplyDelete
  12. yana..terus rasa seram sejuk baca kisah ni..tp errah pernah dgr jgk yg kat mahmudiah n tmn merdeka tu...mmg pernah dgr la ada gak org cter tmpt tu keras..

    ReplyDelete
  13. yg taman merdeka tu apa citer sebenarnya ye??

    ReplyDelete
  14. seram pulak bc malam2 ni. yg kemayan city sy pernah dgr. scary oh..

    ReplyDelete
  15. ADUSSSS..dahla cik sweety duk sorg2 la nee..tebaca pla crita seramm.. nmpk gaya tdur tak tutup lampu la mlm neyhh...huhhhh

    ReplyDelete
  16. aiyak , hehe , nasib baik baca citer ni pagi2 , kalau tengah2 malam , nak2 , laari masuk bilik , kah3 ,

    ReplyDelete
  17. saya suka tengok citer hantu tapi tengok celah jari..hehe...

    ReplyDelete
  18. ada dengar juga cerita yang Yana cerita tu..

    Jalan yg kat RTM jb tu memang seram cikit kan..huhuhu..

    Yana orang Johor ye...kerja mane?

    ReplyDelete
  19. lelamaisara, saya bekerja je kat jhr ni..duk merantau..hehe~~

    ReplyDelete
  20. ayok...seram pulak kak..dik..hihi.nasib baik vista appartment x dalam senarai..hahaha.

    ReplyDelete
  21. nasib baik tak baca mlm2..dya ni penakut jugak..haha..tpi yang kemenyan city tu selalu lah dgr.. mmbe2 johor selalu citer..selalu yg kena org singapore kan

    ReplyDelete
  22. dah lama tak dengar cerita hantu nih...dulu masa duduk asrama memang selalu lah sangat dengar cerita hantu..macam-macam hantu ada...

    ReplyDelete
  23. oh seram dan takut lak..huhu...

    ReplyDelete
  24. nak baca malam tadi tapi sebab tgk entri pasal hantu jam pulak dah tunjuk pukul 1 pagi terus tak jadi baca... so, kita baca pukul 1 tengahari.. keh2..

    seram nya,, banyak yea tempat kat jb mcm tu tp biasalah kat mana2 ada kan.. antara sedar ke tidak je.. =)

    ReplyDelete
  25. nasib baik terbaca kol 3 ptg ni.. ni pun sikit2 scroll down takut ada gmbr yg xberkenaan.. hehe

    ReplyDelete
  26. Hehe..xpenah dgar plak...
    Kena abaikan, sbb pnakut..hehe

    ReplyDelete
  27. akak penakut juga...klu terjadi kt diri sndri pengsan terus kot...ehhh yana apa yg berdiri kt belakang yana tu :)

    ReplyDelete
  28. amboi kak, nak takutkan saya pulak ye~~~ hehe :p

    ReplyDelete
  29. baru2 ni pergi JB kawan saya ada cerita jugak...jalan2 yang berhantu... Kemayan City pun sama, ada yang siap shopping2 beli barang, balik rumah barang jadi daun2...

    ReplyDelete
  30. hihi. penakut jugak ni. tapi selalu bace ayat kursi. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA