Friday, May 26, 2017

Salam Jumaat: Selamat Berpuasa 2017!


Assalamualaikum~

Pejam celik, pejam celik esok dah nak puasa dah kan? Korang semua dah siap ke preparation untuk berpuasa? Makanan sahur & berbuka semua dah stand by? Dah ada menu sahur dan berbuka ke? Saya blur-blur lagi. Ramai je yang share senarai menu sampai 30 hari, tapi....huhu..tak tahu tahap kerajinan tu macam mana. Nasib baik ada husband yang boleh membantu jugak :)

Semalam pergi check up hospital. Untuk daftart je ada 60 orang nak kena tunggu turn. Tak masuk ambil nombor untuk jumpa doktor pulak. Sabar je la kan. Biasalah, hospital kerajaan kan memang ramai orang. Nak pergi swasta tak mampu pun. Lagipun hospital kerajaan pun cukup baik dah bagi saya. Puas je dengan layanan dan rawatan di sana. Syukurlah boleh dapat khidmat pakar dengan harga rendah kan :)


Kesian Adam kena tinggal kat rumah pengasuh time pergi hospital sebab takut dia bosan. Lagi satu takut terjangkit dengan apa-apa penyakit kat hospital tu. Maklumlah hospitalkan ramai orang sakit. Sayu je rasa dia menangis nak ikut pagi semalam, sebab semalam husband drive. Biasa saya je drive hantar dia. Bila ada husband dia ingat nak pergi jalan lah. Sedih, tapi kena kuatkan hati T_T.

Masa check up tu, yang tak bestnye, doktor tu tanya mana buku nombor satu. Masa buat appointment nurse suruh minum air gula je sebelum datang. Takde mention buku nombor 1 pulak. Adehh, tak pasal-pasal kena datang lagi satu bulan. Huhu...penat ooo nak menunggu turn tu. Walau duduk je pun, malam tu badan rasa penat giler. Baring-baring tak leh nak bangun dah rasa. Letih sangat rasa badan ni. 

Esok nak puasa ni, agak-agak bangun ke tak sahur nanti? Risaunya saya. Alarm harap kat HP husband je sebab HP saya tak function dah alarm. Tak tahulah kenapa. Nak godek-godek, tak reti sangat, karang tak pasal-pasal rosak lagi naya. Dahlah HP tu la alat untuk business online saya..hehe~

Nak puasa ni, saya risau je bila memikirkan barang-barang baby yang masih belum complete. Semalam lepas balik hospital ajak husband tengok Tesco kat IOI Mall Putrajaya jap. Selain nak restock makanan basah untuk puasa ni, nak survey & beli barang baby jugak. Sikit je barang yang dapat; mini toiletries baby, pampers new born, wet tissue. Sikit je kan...itu pun tengok resit dah dekat RM 300. Makanan basah kot yang buat mahal. Sakit juga kepala bila beli last minute ni. Sebab bajet pun kena lump sump. Dahlah nak raya lagi. Mudah-mudahan dipermudahkanlah urusan kami ni.

Amik gambar parking, takut lupa..hehe~

Hari ni tengah kerja, tetiba husband wassap ajak balik kampung dia. Nak bawak balik ketam dia tangkap kat Bagan lalang 2,3 hari lepas. Alhamdulillah dapat banyak jugak. Tak kisah nak balik kampung tu. Yang risau tu nak mengadap jem dan badan letih ni..huhu. Tapi takkan nak halang pulak kan orang nak balik jumpa mak sendiri. Family dia family saya jugak..huhu..



Doakan urusan perjalanan kami dipermudahkan ye.


Monday, May 22, 2017

3rd Pregnancy: 32 weeks and counting to Ramadhan~


Assalamualaikum~



Masa pregnantkan Adam, due date dia pun time bulan Syawal. Kebetulan kali ni pun baby due bulan Syawal jugak. Semuanya dalam bulan Syawal, bertunang, bernikah, anak pertama dan yang kedua ni, insyaAllah. Rezeki Syawal. Harap dengan bertambah anak ni, bertambahlah rezeki dan dipermudahkan urusan kami :)

Dah masuk 30 weeks ++, badan makin cepat rasa letih. Pinggang sampai ke kaki rasa cepat lenguh sekarang.  Berat pun rasa besar sangat dah ni, padahal lama lagi nak due. Doktor detect air ketuban macam banyak. Khamis ni saya akan ke Hospital berjumpa dengan pakar. Harap takde apa masalah. Test air gula pun dah buat 2 kali. Rasanya dua-dua tu macam lepas je. 

Khamis ni jumpa pakar, dia akan tengok balik sama ada saya bermasalah atau pun tak. Dia juga akan confirmkan boleh normal atau kena czer jugak kali ni. Saya pun tak tahulah nak expect apa. Takut gak nak normal, tapi czer pun tak kurang ngerinya..huhu~

Barang-barang baby tak start beli lagi. Kalau dulu time Adam, 30 weeks dah hampir complete dah. Kali ni, slow and steady je. Huhu..baju, botol susu, sabun pencuci khas untuk baby, nail clipper, thermometer dengan breast pump je kot nak beli? Sebab baju Adam dulu banyak dah bagi kat adik ngan adik ipar. Breast pump pulak dah rosak T_T.  Bajet semua dah ke laut..hehe..bilalah nak dapat bonus ni :p 

Untuk breast pump saya decide untuk amik yang murah je. Treenie kompakto. Double pump bawah RM200. Ingat senang ke nak cari bawah harga tu? huhu. Bekerja nanti, masa pump tak leh nak lama, so, better amik double. Cepat dan mudah. Harap pump ni sesuailah dengan saya. Tak beli lagi, tunggu bajet ni. Doakan urusan dimudahkan ye :) Saya pun ada beli silikon pump yg manual tu, sebagai standby. Kebetulan kawan beli kat 11street kot, ada promo, satu dalam RM10 termasuk pos, saya amik 2 terus lah :p

Nak puasa ni , harap urusan berpuasa nanti dimudahkan. Rasa macam nak consume kolagen la. Sebab kolagen ni selain mencantikkan kulit, boleh hilangkan sengal-sengal badan jugak. Nak raya ni kan, mana tahu sambil nak hilangkan sakit badan, boleh cantikkan kulit sekali..hehe :p

Image result for nano collagen secretleaf
Berminat boleh whatsapp 013-6514022
100% pure collagen :)

Image result for nano collagen secretleaf

Friday, May 12, 2017

3rd Pregnancy: Detail Scan & 4D at 30 weeks~


Assalamualaikum~

Disclaimer: Ni 3rd pregnancy, tapi anak nombor 2 tau. Sebab 2nd pregnancy miscarriage :)


Baru-baru ni pergi buat detail scan di Klinik Nur Qaseh, Salak Tinggi. Itu antara tempat yang murahlah untuk buat detail scan + 4D. RM 170. Kebanyakan tempat lain RM200 standard rate. An-Nur di Bangi lagi mahal ooo..huhu..

Sebenarnya 30 minggu baru nak buat detail scan agak lambat. Ada klinik yang takkan accept sebab susah dah nak buat detail scan kalau dah 30 minggu kandungan. Kitorang mulanya pun memang tak nak buat sebak takde bajet. Biasalah, ekonomi sekarang ni kena berjimat -cermat kan? Tapi sebab risau berat naik banyak, air ketuban pun doktor KK scan cakap macam banyak. Saya kena refer ke Hospital untuk check air ketuban banyak ni dan check parut dah keadaan czer sebelum ni macam mana. Doktor nak advise boleh normal atau kena czer jugak. Tapi appointment tu lagi 2 minggu. Lama lagi. Sebab tu decide untuk buat detail scan dulu. Nak tahu keadaan baby ok ke tak.

Tak lama sangat pun rasa buat detail scan tu. Doktor scan dan bagitau keadaan otak, jantung, tulang, leher, tangan , kaki normal ke tak. Lepas tu ada graf. Alhamdulillah, baby saya semua normal. Tumbesaran pun normal. Kalau GDM, baby besar. So, kemungkinan doktor kata saya ni yang banyak makan. Kena kawal sikit pemakanan. Jangan makan nasi lemak, kek, fast food, air milo,buah-buahan manis, etc T_T.

Saya mengandung ni memang banyak makan. Lagi-lagi kek, cream puff..huhu. Sekarang saya cuba kurangkan portion nasi. Breakfast light. Tapi rasa macam tak puas je makan. Adoiii...nape ye...

Satu lagi, baby saya kali ni rasa macam pemalu yang amat. Dari dulu scan kat KK, baby asyik nyorok je tau. Jantina pun banyak kali scan asyik tak nampak. Baru ni detail scan 30 minggu baru nampak jelas jantina tu. Alhamdulillah. Kalau tak asyik berteka-teki je. Masa buat detail scan, baby tak nak tnjuk muka.Dia mengadap ke dalam. Doktor suruh datang hari lain untuk buat 4D tu. 

Semalam datang balik untuk buat 4D tu, still baby tak nak tunjuk muka. Tutup muka dengan tangan dan kaki. Siap bagi kaki kat kitorang..huhu. Doktor bagi keluar dulu, jalan-jalan , minum air sejuk, dalam 5 minit dia panggil balik. Lepas 5 minit masuk balik, sama je camtu. Doktor kata kalau dia dah selesa macam tu memang susah nak suruh dia gerak. Doktor try gerakkan perut, akhirnya nampaklah sebelah muka dia. Alhamdulillah, takde sumbing. 

Tak nampak jelas sangat pun , nampak separuh je muka dia. Sekejap je , pastu dia tutup balik. Tunggu baby lahir je lah nampaknya. Malas pulak nak datang klinik banyak kali. Sebab memang dari dulu baby memang suka nyorok muka T_T Nampak muncung dia la sama macam abang Adam masa dalam perut. Kemain panjang muncung tu. Hidung tak nampak sangat. Memang tak tahu nak tengok camne lagi.

Gambar 4D pun tak amik lagi kat klinik sebab tertinggal CD haritu. Diorang tak pesan pun suruh bawak, mana saya tahu..huhu. Takpelah, asal dah tahu keadaan baby semua ok, Alhamdulillah la, Banyak jugak tak dapat nak tengok sebab baby dah besar. Tapi, overall ok lah doktor cakap. Lega sikit. Cuma sekarang ni kena jaga makan. Dua bulan lagi ni. Caiyok2!

Gambar nanti dah dapat baru boleh update dalam ni.. :)

Doakan urusan kami dipermudahkan dan semuanya selamat ye. Saya tak nak target bersalin normal ke czer, Tak kisahlah mana-mana, asal dipermudahkan dan baby dan saya selamat :)

Friday, May 5, 2017

Berkhemah di Janda Baik~


Assalamualaikum~

Cuti weekend panjang baru ni (cuti Labour Day), husband ajak pergi camping kat Sungai Kuali, Janda Baik. Sebenarnya macam malas, sebab saya nak kena pergi ofis Sabtu tu. Tapi bila fikir balik lepas ni tak tahu lagi bila boleh pergi camping, saya tukarlah fikiran. Perut dah besar, lepas ni dah puasa. Pastu kalau baby dah keluar nak camping camne pulak kan?

Jadinya, memikirkan tu semua, saya decide untuk tidak pergi kerja. Harap bos memahami! Huhu~

Pagi tu kemas-kemas barang, buat air panas letak dalam termos. Keluar pergi Mydin beli barang nak camping (arang, ayam marinate, hot dog, portable stove, biskut dan roti). Adam biasalah mesti minta jugak bahagian dia. Lepas tu kitorang terus gerak ke Janda Baik ikut waze. Jalan agak jem lah jugak, maklumlah cuti panjang sikit. 

Sampai dalam tengah hari di Kem Sungai Kuali, janda Baik tu. Kawasna tu ada chalet, tapak khemah dan kolam memancing. Air sungai memang cantiklah, tapi agak deras jugak. Mungkin sebab banyak batu-batu tengah sungai tu. Kawasan sekitar kem tu macam kawasan kampung. Ada beberapa rumah orang kat area tu. Kiranya takdelah sunyi sepi kalau kita sorang je pun yang camping. InsyaAllah selamat. 

Kitorang sewa tapak khemah untuk semalam dan cakap nak buat BBQ sekali. Owner tu charge RM30. Khemah bawak sendiri je. Mungkin owner ada sewakan jugak kot khemah. Pelampung pun ada untuk disewa kalau nak main arus sungai tu. Nampak cam seronok je bebudak main.

Sementara husband pasang khemah, saya ngan Adam tunggu dalam kereta je. Bahaya kalau Adam lepas. Tak larat nak kejar...huuhuu.

Duduk-duduk depan khemah amik feel sebelum turun sungai yang sejuk tu~

Lena Adam tidur dalam khemah malam tu~

Malam tu masa nak tidur hujan renyai-renyai. Nasib baik husband ada beli canvas extra dan memang dah pasang dah buat cover atas khemas kitorang tu. Jadi takdelah tempias hujan masuk. Sakit gaklah badan tidur dengan perut besar ni T_T. Tapi overall ok je. Ok sangat lah daripada camping kat PD hari tu. Camping di PD sangat tak recommended bagi saya. Camping kat sungai nyaman lagilah. Dengan ditemani bunyi sungai mengalir~

Kadang-kadang owner tu datang jugak tanya keadaan. Sebelah kitorang pun ada 2 khemah gak. Memang tak sunyi lah kat sana. Khemah depan chalet orang pulak tu..huhu..nak tepi sungai punya pasal. Satu benda je yang kitorang lupa, ubat nyamuk! Serius banyak nyamuk pulak tu maghrib. Husband buat asap depan khemah untuk halau nyamuk.  Kesian Adam kena gigit nyamuk..

Masak sardin pulak untuk breakfast~

Pagi-pagi breakfast roti cicah sardin. Ayam ngan hot dog malam tadi pun banyak lagi, panaskan balik je. Lepas tu terjah sungai! Sejuk sangat air. Macam air batu. Tapi sebab fikir bila lagi nak datang, masuk jelah~ Adam nak melekat je. Last-last tak nak dah dia mandi sungai. Bosan kot tak leh bawak mainan sebab arus deras area kitorang mandi tu.

Ahad tu husband buat kerja gila. Pergi balik Terengganu pulak! Konon laratlah. On the way tu singgah beli lemang & rendang daging kat hentian lori tu. Sedap oo! Sampai kampung dia buat suprise kat family dia. Nasib baik bukan kitorang yang kena suprise :p Petang Ahad tu pergi mandi pantai pulak~

Macam budak besar pulak tengok Adam dalam gambar ni~


Balik Isnin tu dah macam apa dah sebab jem teruk gila. Sampai rumah maghrib gak walaupun tolak sebelum tengah hari dari kampung dia. Esok tu demam. Hmm...nak tunjuk kuat sangat ye :p




Thursday, May 4, 2017

Adam masuk timezone Zimbabwe :p


Assalamualaikum~

Dah dua hari dah, sejak cuti weekend baru ni time zone Adam berubah. Petang amik kat babysitter dia tidur, kejut-kejut pun tak nak bangun. Last-last pukul 1 pagi kejut ibu ayah dia ajak main & tengok upin ipin. Dahlah yang rekod kat Ceria tu 10 minit, 7 minit je. Setiap kali habis, mengamuk nak tengok lagi T_T

Dah bangun, ajak makan tak nak. Asyik nak susu je. Kemain susah nak suruh makan sekarang. Buat risau ibu ayah aje lah Adam ni. Dekat pukul 2 pagi paksa dia tidur. Tutup TV. Dia pergi main teddy bear pulak. Susun-susun teddy bear kat tempat tidur, dodoikan teddy bear pulak. Kalau saya tidur mengadapa ayah dia, mulalah menyelit kat tengah dengan mata bulat. Kalau saya mengiring ke sebelah lagi satu, dia pun tukar tempat. Ibu kena mengadap dia jugak camne pun :p Siap bawak teddy bear sekali tukar tenpat...

Layan dia, ibu ayah pulak yang rasa lapar. Adoi..mana berat tak naik camni. Kitorang paksa makan pun tak nak makan. Nak susu je. Ikutlah Adam..dekat pukul 4 barulah tidur balik. Bangun pagi taddi tengok jam dah dekat pukul 7 T_T. Ibu lambat! Patutnya kena gerak keluar dari rumah pukul 7 pagi. Kelam kabut mandi, solat subuh. Hari pulak hujan renyai, jem panjang dari biasa. 

Adam sekarang ni mesti nak melepek kat saya walau tengah driving sekali pun. Sambung tidur. Pergi balik kerja camtu. Orang kata sebab Adam nak dapat adik. Dia tahu lepas adik keluar susah dah nak manja selalu dengan ibu dia...huhu..layankan jelah Adam ni. Dapat adik mesti ibu dia kena concentrate kat baby sebab mesti kena breastfeed semua tu kan. Jangan Adam pun sibuk nak tumpang sudah :p sekarang pun nampak cam teringat-ingat aje..maklumlah baru je stop masa saya pregnant ni..huhu~

Harap baby baru keluar nanti saya dapat bahagikan seadilnya untuk anak-anak saya ni.


Wednesday, May 3, 2017

3nd Pregnancy: 29 minggu sudah. Dah kena start prepare ke belum ni??


Assalamualaikum~

Pelik pulak rasa letak 3rd pregnancy. Saya sebenarnya masa 2nd pregnancy 7 weeks dah gugur, So, kira betullah kan ni adalah 3rd pregnancy? Sebab klinik pun kira macam tu jugak. Pejam celik dah masuk 29 minggu dah usia kandungan. Baru bulan Mei 2016 yang lepas cuci sebab gugur. Bulan 10 lekat balik. Alhamdulillah, rezeki :)

Untuk kandungan ni saya rasa macam banyak pulak masalah. Firstly, mula-mula tengok macam ada 2 kantung, tapi satu tu kosong. Lepastu detect cyst. Tapi cyst tu saya rasa still normal. Sekarang dah takde. Alhamdulillah. 

Sekarang ni pulak, berat naik banyak lah. Memang rasa mengah je. Dulu first pregnant takdelah rasa besar sangat macam ni. Semalam check up dengan  doktor, air ketuban nampak macam banyak. Kena minum air gula lagi sekali T_T. Minum air gulalah yang paling nightmare masa mengandung! Adoiii..haritu 20 weeks dah minum dan bacaan pun ok je. Ni kena minum lagi ni... T_T

Oleh sebab tak decide lagi nak bersalin kat kampung atau Selangor, jadi doktor suruh refer ke doktor pakar jugak sebab first saya emergency czer. Doktor pakar kena tengok saya boleh bersalin normal atau tak untuk kali ni. So, kiranya refer pakar O&G untuk tengok kena air ketuban banyak dan previous scar punya condition. Memang banyak nak kena cuti ni, harap doktor-doktor fahamlah kenapa saya minta MC. Syukur sangat dapat doktor yang ok nak bagi MC. Cuti bukan banyak pun. Kalau unpaid pulak, gaji cukup-cukup makan je..huhu~

Next week, bersedialah untuk minum air gula nak guna cuti annual leave ye. Sebab minum air gula je, tak jumpa doktor pun. Harap next week, ok lah minum air gula. Trauma betul rasa!

Doakan urusan saya dimudahkan ye. Tengah survey2 set bersalin apa nak pakai kali ni. Dulu pakai set Anugerah. Ok lah, tapi saja nak cuba produk lain..hehe.. Baju baby pun tak beli lagi. Baju Adam dulu semua dah bagi kat adik/ adik ipar. Takkan nak mintak balik kan? huhu~

Baby fair sebenarnya murah ke tak ye? Kalau Pureen warehouse sale memang murah, tapi kalau baby expo macam kat SACC berbaloi tak? Siapa boleh bagi pendapat?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA