Tuesday, March 13, 2012

2# ROAD OF LIFE...

Assalamualaikum...

Entri kali ni Leonerz nak celite pasal Rasulullah SAW dengan sebiji limau...


Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. 

Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. 

Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." 

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Bg leonerz byk moral of d story dalam kisah ni. Bukan semua orang sukekan kite. Bukan sume orang suke tgk kite bahagia. Setiap ujian ada hikmahnye. Pe yg pnting, mcm mane kite nak hadapi ujian tu. Perlu ke kite balas jahat pada org wat jahat kat kite?? haha dahtu xkan nk senyum jerrrr~~~ sah2 org igt kite xde prasaan ataupun gler. kalo kite wat bende yg same kat diorg pun so xde beza org tu dgn dri kite. tp kite tetap manusia biase. xsempurna. tp kite tetap kene cube. Leonerz nak pesan kat sume dan diri sndri marilah contohi sikap Rasulullah SAW. Semoge kite sume dijauhkan dari sifat2 mazmumah dan diterapkan dengan sifat2 mahmudah..amin...



So, teladan yang kalian dapat dari kisah ni ???


P/S: dah bersawang ke blog ni yana libra?? rasanye xlagi.. pandai yana libra jage halaman blog ni ye=p

17 comments:

  1. kisah2 rasulullah saw byk bg pgjrn cuma mnusia sedar xsedar...

    ReplyDelete
  2. betul2.. kiter kena senyum sentiasa kan dan hadapi cabran dengan ikhlas.. =)

    ReplyDelete
  3. Akhlak Rasulullah terbaik..
    "the moving Quran"
    akhlak Rasulullah adalah akhlak quran..
    nice sharing

    ReplyDelete
  4. owh .. best citer nih .. dapat pengajran . hee . tengss ,,

    ReplyDelete
  5. subhanallah...mulianya hati rasulullah.sebak dada baca,betapa terpujinya akhlak baginda.mari kita perbanyakkan selawat keatas baginda :)

    ReplyDelete
  6. subhanallah...mmg terpuji sifat Rasulullah...

    ReplyDelete
  7. SubhanaALLAH..Muliakan hati Rasul kita.
    Betul, bukan senang nak puaskan hati semua org..
    hanya Baginda je yang mampu lakukan..

    ReplyDelete
  8. waaa... terdiam jap bc entry ni.. bnyak pngajaran..

    ReplyDelete
  9. Begitu baik hati Rasululullah SAW ... klu kita muka dh berkerut sbb limau tu masam

    ReplyDelete
  10. leonerz~~

    saya mmg pandai jaga halaman blog ni..tu pun salah satu ciri2 isteri mithali..huhu~~

    ReplyDelete
  11. Leonerz n yana org lain ek??huhu, konfius tetiba...
    Baru pasan....

    Sy penah dgar cerita ni...byk sgt pngajaran cerita ni..
    Mulianya akhlak rasulullah kan,,,,

    ReplyDelete
  12. yana libra~~

    yela tu jage halaman blog ke jage suami baru jadi isteri mithali~~??

    cnfiussss~~huhu~~

    ReplyDelete
  13. pakcik tumpang laluMarch 13, 2012 at 11:50 PM

    Salam..
    Rasulullah SAW sedaya upaya menahan derita hanya untuk kebaikan semua orang..

    Kalau pakcik kene aniaya/dikenakan orang belum tentu pakcik leh sabar camtu..

    Semoga kita sume dikalangan orang yg sabar.. InsyaALLAH..

    La hawla wala quwwata illa billah il aliyil azhim..

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah. sejuk jer hati baca entry ni. nice entry :)

    ReplyDelete
  15. memang terpuji sikap Baginda.. kalau aku, dah maki kot sebab sesaje nak kne kan aku..

    ReplyDelete
  16. terima kasih berkongsi cerita begini... banyak pengajaranya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA