Thursday, June 14, 2012

Sambungan semalam~


Assalamualaikum~

Semalam saya ada bagitau yang saya nak sambung pasal tulisan nama dengan darah tu? Sebenarnya saya tak pasti pun tulisan tu guna darah atau tak. Tapi serius macam darah. Oh, lagi satu, saya ni kena kacau macam ni sebab saya sorang je pun perempuan melayu kat site tu.

Di kawasan site tu kebanyakan pekerja adalah indonesian dan bangladesh. Saya kerja dengan main contractor, manakala kebanyakan pekerja yang pasang tiles dan plastering adalah pekerja sub-con

Saya dulu boleh dikatakan orang yang tak disukai oleh pekerja yang pasang tiles ni. Sebabnya, bila dah siap saya akan check lantai dan dinding yang dah dipasang tiles tu sama ada ianya dipasang dengan betul atau tak. Kalau saya jumpa 'sesuatu' , saya akan tandakan dengan marker merah dan mereka kena pecahkan dan buat semula tempat yang saya tandakan tu. Jadi, fahamlah kenapa diorang tu tak suka saya kan?? huhu~~

Kat site tu, ada dalam 4 sub-con yang pasang tiles ni. Kebanyakannya adalah dari warga Indonesia. 

Satu hari, masa saya tengah pusing-pusing site tu, saya terdengar alunan ayat-ayat al-Quran. Saya jengahlah nak tengok dari mana datangnya bacaan tu. Saya nampak ada seorang pekerja Indonesia yang sedang pasang tiles smbil mendengar ayat-ayat al-quran tersebut.

Saya macam kagun dengan dia masa tu. Saya pernah berborak dengan dia. Borak-borak kosong aje sambil check kerja dia. Saya dapat tahu yang dia muda setahun daripada saya dan dalam proses mengumpul duit untuk sambung belajar.

Tapi, bila saya dapat tahu yang dia dan group pekerja yang pasang tiles tu adalah dari Lombok, Indonesia, saya jadi risau & takut. Sebab masa tu banyak kes perempuan Malaysia dibawa lari ke Lombok dan hidup merana kat sana.

Ye, dia pernah bagitau kat sana kalau kat Lombok, hidup senang. Tak yah kerja sebab semuanya tanam sendiri kot. Korang percaya ke?

Lepas kes leonerz mengamuk tu, saya jauhkan diri daripada dia. Kadang-kadang dia ada call. Tapi saya tak layan sangat. Pernah satu kali tu, pukul 4 pagi hari raya pertama dia call! Bila saya tak jawab, dia call lagi banyak kali! Risau saya.

Suatu hari ni, ada orang cakap kat saya yang dia nampak tulisan darah kat satu rumah ni. Memang terkejut masa dia kata yang tulisan darah tu adalah nama saya. Dengan tak berlengah lagi, saya pun pergilah ke rumah yang dimaksudkan tu sorang-sorang. Ye, kat site mmg saya selalu buat kerja sorang2. Memang bahaya. Sila jangan ikut ye~


Saya ambil gambar. Simpan lagi sampai sekarang ni..huhu. Nasib baik ejaan tak sama kan? Risau gak kalau dia ada jampi apa-apa.

Masa saya tengah khusyuk tengok, tiba-tiba keluar orang Lombok tu. Group dia tengah buat tilings kat rumah yang ada tulisan darah tu. Saya tanya dia siapa yang tulis ni. Dia kata tak tau. Tapi, saya tengok tangan dia ada luka. Dia dah balut.

Dengan tak melengahkan masa, saya terus pergi ke site office. Minggu tu jugak saya berhenti dengan notis 24 jam..huhu~

Masa nak berhenti tu pun kelakar pulak kalau ingat balik. Sebab bos tak bagi berhenti. Last-last ayah saya sendiri cakap dengan dia, terus dia terdiam. Dia yang suruh saya call parents saya depan dia bila saya kata mak saya yang suruh berhenti. Lawak pulak rasa :p

Kadang-kadang orang Lombok tu still call. Tapi, saya tak berani nak jawab..huhu~












p/s:Bloggers retis Ujang komen post semalam saya lah..hehe...excited lak rase~ :P



60 comments:

  1. eee menakutkan ye..berenti keje tu mmg tindakan yg patut yana buat..yela mana tau kan dia ada mandrem2..org lombok plak tuh.. eee palis2..

    ReplyDelete
  2. org lombok? haishh...seram la..camne lak dye boleh ada no yana?? bgs la dah benti keje...kalo x entah apa2 lg la..mungkin tgn dye berdarah luka apa2 ke pastu saja tulis nama cam tu..sja nk wat gempak...amboi siap amek gmbo lg tuh yer sebagai bukti.. :)

    ReplyDelete
  3. sweet honesty, mak saya mmg dah paksa saya berhenti bila saya citer pasal benda tu ..huhu~~

    deqla manjew, sekali seumur hidup je kot jadi camni..kenalah amik gambar kan..hehe~ :p

    ReplyDelete
  4. seram bulu tengkuk membace. huhu. ehhh temgkuk ade bulu ke? :)

    ReplyDelete
  5. 9noL4, saya tengah rasa ni..ada rasenye kak..hehe :p

    ReplyDelete
  6. berani betul yana g sensorang. menakutkan la org lombok tu. nasib baik tak jadi pape. berhati2 ye lps ni yana. :)

    ReplyDelete
  7. Chic Na, insya'Allah..dah tukar keje kat tmpt lain dah skang ni..hehe~

    ReplyDelete
  8. Bahayanya kalau terjadi macam ni. Nasib baik dah berhenti kerja. hee :D

    ReplyDelete
  9. Sally Yatiey, tu la..pengalaman..hehe :)

    ReplyDelete
  10. Seramlah cerita kak yana. Nasib baik kak yana ambik pendekatan dengan berhenti keje. Jangan main2 tau dengan mamat indon ni. Bahaya.

    ReplyDelete
  11. Ardini Izzati, yela..mmg takut la~ kdg2 cam kesian pulak kat dia..huhu ~

    ReplyDelete
  12. elokla berhenti je...tindakan bijak...

    karang xpasal2 dye tulis lak nama yana pakai crayon pulak...haha

    ReplyDelete
  13. Menakutkan.. sampai tahap call byk kali pulak tu.

    ReplyDelete
  14. yana sungguh scary tgk tulisan darah tu...ngerinya...elok sgy la yana dh berhenti keje

    ReplyDelete
  15. ila pun terkejut tengok neh..

    dia guna darah tulis nama..eeee..takooot jugak...take care dear..

    ReplyDelete
  16. pengalaman yg boleh dijadiakn pengajaran....

    ReplyDelete
  17. Aiyooo..memg patot yana brenti...sgt mnakutkn la dgn laki2 mcm tu. Bahayenye kje yana ni..

    ReplyDelete
  18. Untunglaaaa Leonerz mengamuk, dr Lombok tue.... haaa seb baik kan..., kalau tak dah kena bawa lari dah kowt. kmudian, mesti skang ni yana sdg survive nak balik m'sia sebab hasil tanaman takda, kemarau. miahahahaha...

    Sayang Leonarz ketat2 okey... :)

    ReplyDelete
  19. haish..seram lak baca dik..

    kena hati2 selalu la ye dik..

    ReplyDelete
  20. kalau tak msti awak dah kat lombok!

    ReplyDelete
  21. mmg isu gadis ke lomboknie sangat banyak..kamu hati2 yer dik.bahaya rasanya merekanie.tak kiralah buat kerja sambil alunkan ayat al-quranpun sbb maybe tu salah satu cara nak pikat kamu..bukan apa kita mmg harus hati...kalau bleh jgn layan call diatuh..takutlah skang org mcm2.mmg 100% BETUL TINDAKAN BENTI KERJA2..TAKUT TAW..

    ReplyDelete
  22. mak aii takutnya ayu dengar..mcm2 orang blh watkan..bahaya ni..

    ReplyDelete
  23. hmm sebaik yana amik kputusan utk resign 24hours pas dpt taw bnde cam 2...mmg mnakutkan...kalo jd pape nk nyesal pon xguna kan?..kte xtaw ati org ni, arp2 xdelaa bnde2 bruk yg di wat kan?..

    ReplyDelete
  24. menakutkan.. huhu mujur dia tak mandrem kalau tak dah jadi yana lombok dah,, huhu

    ReplyDelete
  25. isk...menyeramkan je...
    betul la pakai darah latu...isk...
    seram akak....

    ReplyDelete
  26. huhu.. meankutkan kalomain darah-darah ni..

    ReplyDelete
  27. wewitt...naseb baek dah tukar tmpat kerja....huhu org lombok tu la yg tulis nme tu ;)

    ReplyDelete
  28. munkin harus ditukar no. tel yana...

    ReplyDelete
  29. yup setujungan yumida, tukar je no fon yana.. tindakn Yana berhenti dari situ mmg btol.menakutkan la org tu eeii dah la dari lombok.bahaye amat!

    ReplyDelete
  30. no. fon tu dah guna bertahun..susah kalau kawan2 lama nak contact..huhu~

    ReplyDelete
  31. menakutkan cite yana nie..eee...dah la dgn org lombok..xpasai kne jampi..minta jauhkan la dr perbuatan yg jahat2....amin...

    ReplyDelete
  32. takut dibuatnya haihhhh.....

    ReplyDelete
  33. Wow, ada peminat sampai ke lombok, haha, lama2 mesti dia bosan dan x call lgi

    ReplyDelete
  34. kdg2 rsa mcm bukan Mlysia akbat lmbakan rkyat asing..huhu

    ReplyDelete
  35. setuju dengan cik H.A.C.K.S ...hehe~

    ReplyDelete
  36. org indon mang mcm ni.. sekali layan.. hmm.. abislah..

    ReplyDelete
  37. hish bahaya nih,
    mmg dorang ni sggp wat apa kan kalo dah suka,konon nk tunjuk bukti syg la tu..nasib baik yana benti kan..

    **erkk jgn angkat tau tepon smp bila2 :)

    ReplyDelete
  38. nasib kan ejaan nama lain..huhu..bahaya sgt skrg..macam-macam cara dorang bleh buat..

    ReplyDelete
  39. cite2 mengenai lombok tuh mmg scary jer dengar..blogger retis komen...waaa cer uat entry sikit hehe

    ReplyDelete
  40. agak scary di situ.hmmm..berhati2 la ye.orang skang ni macam2 ada

    ReplyDelete
  41. seramnya.. Ada2 je kan diorang ni -.-'.. #tq ,insyallah,study takkan lupa =)

    ReplyDelete
  42. Wuish,menakutkann~ Macam macam peraangai orang zaman skang ni.

    ReplyDelete
  43. Salam.
    Okay, sangat2 creepy. Seram je.

    ReplyDelete
  44. Salam.
    Okay, sangat2 creepy. Seram je.

    ReplyDelete
  45. Orang Lombok? Arghhh. Sis you had made the right choice. Seriously!

    ReplyDelete
  46. gle takut .. kne guna2, ke lombok la kau eh .. ahhaa

    ReplyDelete
  47. Risaunya ngan org psiko camtu.. Kl betoi org yg wat tu org Lombok lg la menakutkan. Depa ni pandai bab2 mandrem ni...

    ReplyDelete
  48. ishhh scary nye.. nasib u sedar n quit cpat.. ishh psikopath tul..

    ReplyDelete
  49. tu bukan darah la, cuba rasa, sos cili je tu,

    :)

    ReplyDelete
  50. seram lak baca .. apapun berhati hati ye

    ReplyDelete
  51. meremang bulu roma baca..! yana jaga diri ye..

    ReplyDelete
  52. ee bahayanya... takut plak...

    jaga diri tau...

    ReplyDelete
  53. hati manusia kt xtau kan..luar nmpk baik tp hati dia?? so better beringatt seblm kene...gd job yana

    ReplyDelete
  54. erkk dy tulis gne darah pe ni yana?bahaya tau klu bab2 ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA