Wednesday, May 9, 2012

Hot chat pagi tadi~


Assalamualaikum~


Pagi tadi pergi kerja buka radio hot fm. Kat ofis pun buka radio hot fm. Hot chat pagi ni pasal 2.5 juta (kalau tak silap) rakyat Malaysia yang berumur lebih dari 25 tahun masih belum berkahwin. Punca bagi lelaki adalah duit dan punca bagi perempuan pulak adalah takde calon yang sesuai.

Bagi saya topik ni agak menarik sebab saya antara orang yang bakal tergolong dalam 2.5 juta tu. Tahun ni umur saya 25 tahun..huhu..tapi belum lagi ye~~ :p

Pada pendapat saya, sekarang ni ramai orang yang kahwin lambat sebab nak kejar cita-cita. Biasanya kalau belajar kat U ni, grad je pun dah umur 23, 24 tahun kan? Bukan terus boleh dapat kerja lepas grad tu. Kalau dah dapat kerja pun gaji bukanlah 3,4, 5 atau 6 ribu.

Sekarang kalau nak kahwin paling kurang 10ribu untuk majlis sahaja. Kalau yang lelaki campur hantaran lagi dah berapa?  Bayangkan berapa tahun masa diperlukan untuk kumpul duit kahwin sahaja?

Lagi-lagi kalau bercinta dengan pasangan yang lagi muda. Lagi lama nak tunggu sebab dia grad lepas setahun saya kerja. Jadi sayalah yang kena kumpul duit dulu kan? Kadang-kadang terfikir gak, kalau saya bercinta dengan orang yang lagi tua mesti tak yah nak tunggu lama-lama kan? (Marah leonerz kalau baca ni..huhu~)

Tapi, saya tak menyesal sebab kalau dah suka, nak buat camne kan? Tanggung sendiri lah. Sendiri yang dah terlanjur suka. Macam lagu terlanjur mencintaimu~~ :p

Kalau ikutkan hati saya ni, saya nak buat yang wajib aje. Bercinta lama-lama pun buat apa? Buat kumpul dosa je. Mak saya pun dah memang nak saya kahwin cepat sebab kita ni perempuan. Umur pun makin meningkat, bukan makin muda...huhu~

Tapi, oleh kerana leonerz ni lagi muda dari saya dan dia adalah seorang anak lelaki sulung. Jadi dia ada tanggungjawab yang besar pada family dia.

Adakah kalau dah kahwin, dia akan abaikan family dia? Saya tak dapat pastikan tu. Tapi saya takkan suruh dia abaikan family dia lepas kahwin. Saya tak sekejam tu. Yang penting dia tak abaikan family saya juga~

Tapi, kadang-kadang saya rasa family dan orang sekeliling yang membuatkan benda ni jadi lagi susah. Tapi, buat apa nak hiraukan apa yang orang lain cakap kalau apa yang kita buat tu tak salah kan? Buat macam mana pun pasti akan ada orang mengata.

Ada sesetengah family pulak demand tinggi. Kadang-kadang bukan family belah perempuan aje, belah laki pun sama aje. Saya tahu mungkin niat diorang baik. Tak nak sedara-mara mengata anak mereka. Tapi, tolonglah fikir dari sudut lain..huhu~~ (macam luahan perasaan pulak :p)

Jadi apa kesimpulan yang dapat dibuat ye?





p/s: leonerz hanya ada masa sampai tahun depan aje. Kalau tahun depan tak cukup duit nak kahwin gak, saya nak pergi cari anak Dato' je buat suami!! :p

23 comments:

  1. biar kawin lambat janji berkekalan... semoga cepat dipertemukan jodoh...

    ReplyDelete
  2. kann..! topik best, tapi sygnya nur xdapat tembusi talian hotFM pagi tadi..huhuhu

    ReplyDelete
  3. hehe..yana, raja bf linda tu pun muda setahun dr linda, cume yg bestnye kami grad sesame.Takpe yana, yg penting same2 usaha nak kawin. Menangis leo kalo yana cari anak dato

    ReplyDelete
  4. moga cepat2 kawen ye cik yana..

    kt sini sshla nk dpt hotfm..pedalaman..huhu..

    ReplyDelete
  5. leo xkn abaikan family dye la kak yana...mesti egt tggungjwb anak lelaki mcm mne :p
    btw, cepat2 kawen ok, kite doaakan korg bahagia selalu

    ReplyDelete
  6. sukanya =) zaza ni tgu je yg melamar nti..hukhuk

    ReplyDelete
  7. kalau dah jodoh k.yana dgn leonerz insyaallah lah.. =)

    rasa2 kawen nnti jemput sy x??

    keh2..

    ReplyDelete
  8. huhu. kawen lambat ke awal sumenye jadi buah mulut org. jgn terlalu pikir kate² org sgt. chilllllll. ;)

    ReplyDelete
  9. fisha pon tgh gak pg td kat opis. dok tergelak jer. heeh
    takpe la yana. kumpul duit dulu. nanti yg laki gak susah. tol tak? hehe.
    sebab kita ni menunggu. kan-kan.

    ReplyDelete
  10. dh hntaran 20 ribu nk wat cmne haha anak dato eh???!!

    ReplyDelete
  11. kalau jodoh tak kemana.. mulut orang..nnti nk kahwin jgn lupe jemput dya ye..hihi

    ReplyDelete
  12. oh cik na mmg tergolong dlm golongan tu. hikhik.. jgn risau la yana, camne pun kalau jodoh dh sampai kawen jgk. xkisahla lmbt ke cpt. harap yana sabar menunggu leo. hehe.. :)

    ReplyDelete
  13. ala 25 tu kira awal lagi la dik....jodoh suda ditetapkan,cuma bila tu,ALlah saja yg tahu :)...banyak berdoa dan bersabr ye dik :)


    hahah..pesan buat leo tu yg nak tergelak kak baca tu dik..sampai nya hatimu.. lagu sapa lak ni dik?haha.

    ReplyDelete
  14. wahh..tekadnye yana nak cari anak dato'..hehehe... xpe, biar lambat asal selamat... peace.. :)

    ReplyDelete
  15. hello yana, saya memohon suapaya wanita2 se Malaysia membaca article ini. bukan senang ingin cari wanita yang memahami kedua2 pihak. pihak diri sendiri. dan pihak si bakal suami. semoga cik yana dan mr. leonerz kekal bahagia ke akhirat kelak. insyallah.

    to mr leonerz, saya bersyukur bahawa, mr leonerz dapat wanita yang memahami hati mr leronerz. take good care of her kay.. :)

    ReplyDelete
  16. Cik Nur, ooo..rajinnya cik nur nak call hot fm..hehe..nak cakap pasal apa tu??

    Linda, ooo..kita sama eh rupa-rupanya..hehe~

    sweet honesty, amin~~ hehe :) hot fm leh dgr kat internet kalau dapat line la kat sana..

    deyb, time kasih..hehe~ :)

    zaza, tunggu je la ye..huhu~

    HaniAsyira, insya'Allah kalau dah jodoh..hehe.. :)

    9nol4, hehe..ok2..chill2 je ni..hehe :p

    leonerz, sape yg hantaran 20 ribu????!

    dyabunga, hehe...insya'Allah~ :)

    chic na, hehe..untunglah leonerz ada org back up~~~

    kak arina, hehe..saje naj leo tu cepat sikit kumpul duit..huhu~ :p

    miss nana farhana, hehe~ :)

    Ejam, leonerz kena baca apa yg ejam komen ni..huhu~~~ :p

    ReplyDelete
  17. saya belum 25 lagi..tapi saya rasa saya akan tergolong dalam kategori umur 25 belum kahwin kot..tunggu si dia tak habis belajar lagi..huhu...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.....FR datang sini dari empayar yang jauh semata-mata mahu menjemput saudara/saudari
    dalam segmen: Segmen: 50 ++ Blogger in Blogwalking list [Begin 10 May ]
    harap tuan blog dapat hadirkan diri dan dalam masa yang sama
    dapat buat rakan dan readers (^_^)

    Salam selamat dari FR , assalamualaikum and enjoy ur day
    http://trainerfariz.blogspot.com/2012/05/segmen-50-blogger-in-blogwalking-list.html

    ReplyDelete
  19. fana ade dengar jugak topik nih kat radio semalam..memang agak menarik bile tau yang perempuan sebenarnya lebih suka hidup membujang..ialah, maybe dari segi persekitaran kerjaya kott..huhu..apa-apa pun fana pun akan berkahwin insyaAllah dalam umur 25 nanti..InsyaAllah..semoga semuanya berjalan lancar..yana pun sama juga ye hope semuanya berjalan lancar..amin..:)

    ReplyDelete
  20. hehe , memang topik panas ar sekrang nih , wakakaka ..

    ReplyDelete
  21. "Tapi, kadang-kadang saya rasa family dan orang sekeliling yang membuatkan benda ni jadi lagi susah"

    ada kebenaranya ayat ini...kalo family dah ok kdg2 sedara mara plak yg lelebey, bila dua2 dah ok kdg2 org sekeliling plak yg melebey...

    nk wat cmne dah idup bermasyarakatkn..apa2 pn dgr bole, tp percaya jgn...

    ReplyDelete
  22. hehehe semoga jodoh korang dipercepatkan yer..aminnn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA