Thursday, December 20, 2012

Pendapat saya~


Assalamualaikum~

Tadi tengok-tengok FB, ternampak ada seorang kenalan yang telah pun bernikah. Alhamdulillah dah jadi yang halal. Tapi, mereka hanya nikah khitbah sahaja dulu. Dalam masa setahun baru mereka akan buat majlis perkahwinan mereka.

Nikah khitbah tu, ikut kefahaman saya adalah nikah gantung kan? Walaupun mereka dah bernikah, mereka masih tak boleh duduk bersama lagi. Nikah khitbah biasanya dilakukan untuk mengelakkan maksiat dan zina. 


Tapi, saya pernah terbaca juga pendapat UAI mengenai kahwin awal ni. Dia pernah mengatakan, kalau lelaki tu tak mampu nak bagi anak orang makan, tak elok bernikah lagi. Seelok-eloknya berpuasalah untuk menjauhi perkara-perkara yang tak diingini. 

Dari situ, kita boleh nampak macam ada percanggahan pendapat kan? Saya bukan nak bincang pasal hukum-hukum ni pun sebenarnya..tak layak lagi..huhu~

Saya sebenarnya tengah fikir, kan best kalau parents saya dan leonerz bagi kami ni nikah khitbah dulu. Mesti nampak cam gatal sangat nak nikah kan saya ni? 

Takdelah. Saya dan leonerz mampu je nak hidup berkeluarga pada pendapat saya. Kami cuma tak cukup duit lagi nak buat kenduri kahwin ni. Kenduri sekarang ni pun paling kurang makan belanja dalam RM20 ribu jugak kan?

Banyak tu. Sekarang ni pun tengah berusaha nak kumpul. Tapi 2,3 bulan ni saya macam takde simpan pun duit kahwin ni. Sebabnya saya baru tukar kerja, banyak duit keluar untuk bayar deposit rumah yang beribu tu..terpaksa guna duit simpanan kahwin..huhu~ :(

Ada masa lagi berapa bulan aje tinggal untuk kami mengumpul duit. Sekarang ni pun leonerz baru start meniaga untuk mencari duit lebih. Nak kahwin punya pasal~

Macam korang semua tahu, saya pun ada jual produk Catalyst. Tapi banyak beli guna sendiri je. Customer pun dari member-member je. Adalah 2,3 orang. Kalau ada sesapa berminat bagitau ye. Tolonglah orang yang nak kahwin ni..hehe~ :)


Insya'Allah minggu ni kami nak ambil kursus kahwin. Kalau ada rezeki boleh jumpa Cik Nur sekali kan? Pastu Ahad ni mungkin saya akan ke Johor..jumpa kawan-kawan kat sana..kalau ada rezeki boleh jumpa kak Niena jugak.. hehe~

Asyik berjalan je kan saya ni? Manalah duit tu nak cukup. Mak saya pun ada cakap, kahwinlah cepat. Asyik jumpa selalu je...huhu..saya takde masalah pun nak kahwin cepat. Yang penting nikah kan? Parents setuju tak setuju je, tu je masalahnya~

Sama ada cukup atau tak, saya dah buat keputusan. Paling lambat pun kitorang nikah hujung tahun depan. Kalau duit masih tak cukup masa tu, saya nak buat kenduri setakat yang termampu aje untuk belah saya. Boleh tak leonerz?   Buat makan-makan aje. Pelamin tu semua tak perlulah..huhu~

Apa pendapat korang?







p/s: Mula-mula tak tau nak tulis apa, tapi bila dah start menaip rasa macam tak nak berhenti pulak..huhu~

33 comments:

  1. Che Ros, hehe..insya'Allah kak~ :)

    ReplyDelete
  2. ooo nikah khitbah tu tak boleh tinggal sama eh? tak tau lak.

    boleh je buat yg wajib sudah. tp mesti la parents kita nak majlis yg sempurna kan. :)

    ReplyDelete
  3. yang saya tau nikah gantung ni tak digalak kan.bukan ke sebaiknya bila dah nikah masing2 kena jalankan kewajipan..kenapa nak tangguh2..

    entah la..saya pun tak berapa pandai bab2 ni..kena tanya yang arif la..

    ReplyDelete
  4. wahh kursus kawen.... dah dekat dah nampaknye... hihi...
    untunglah... saya doakan moga2 semuanya baik2 belaka... insyallah....

    maaf lama tak online dunia blog.. :)

    ReplyDelete
  5. kalau aku ada anak..n tau anak aku tgh kapel..larang pun tak dgr..aku bg nikah je dulu..hehehe..kenduri wat kecik2 cukup...tak pun postpone dulu kenduri..klau dh terngandung lg bahaya...

    ReplyDelete
  6. kdg2 linda pun rase nak nikah dulu..hihi. Tu la yana, sekarang ni kan kos nk wat kenduri kawin bukan main tinggi. Linda pun gigih duk wat bisness ni, tunang pun pantang ade OT or job, mesti dia wat. Nk kawin cepat ...:P

    ReplyDelete
  7. inshaallah nak bina masjid..Allah pasti akakn tolong.pasti ada jalannya..yg penting restu keluarga..kenduri kecil2 pn ok..jadi perkahwinan kita berkat..ayu pn mcm tu jgk,..t anip tak abis bljar lg..bab duit mmg mslh utama masa skrg ni kan..inshaallah Allah pasti tolong..percaya pada rezekiNya..kerana niat kita baik pasti dipermudahkan..moga tercapai segala impian yana dan leonerz..amin

    ReplyDelete
  8. tak pernah dengar pula pasal nikah gantung ni....Sebab yg selalu org buat nikah dulu pas tue majlis kemudian..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yana! 1st time MM singgah sini.. Salam perkenalan.. =)

    Bagi MM, lagi bagus buat kenduri secara bersederhana dari grand2.. Membazir duit je.. Yang penting, dahulukan yang wajib.. In Shaa Allah, semoga dipermudahkan perjalanan menuju ke alam rumahtangga.. =)

    ReplyDelete
  10. kalau dah jodoh tak ke mana yana...

    dan semoga Allah mempermudahkan jodoh yana dan leo...

    ReplyDelete
  11. salam jumaat yana.. insha Allah kalo dah mmg jodoh tak kemana :)

    ReplyDelete
  12. aik... dah nikah x leh dok sama.. mcm kakak sis ok jek dok sama...nikah gantung gak..atau maybe xde kenduri kot..dia pun x ksh..yg pntg wajib tu..huhu

    ReplyDelete
  13. okeh.. nk pendapat dr cik bin yg bru je pas kawen ni..hihi..

    bile majlis dh abis.. semua dh selesai.. rs lega sgt2.. cik bin xla buat grand2..
    tp lps je kawen mmg agak terasa la lbh baik berjimat sbnrnye..

    lps je kawen tu la sbnrnye lagi nk paki duit byk2..

    sebaiknye bincangla dgn keluarge kamo utk buat majlis seringkas yg blh.. xperlu kuar duit byk2.. contoh: pelamin xde pn xper.. sekadar pelamin Diy.. sbnrnye klu kite perhatikan btl2. pelamin simple ni ibarat mcm langsir jer nmpknye.. hehehe..
    dh jimat kos kan.. suke tgk care X-b2b saila yg xde pelamin n sekadar wall paper je letak kat dinding utk amik gambo..

    ReplyDelete
  14. nikah khitbah blh jugak duduk sekali,tp selalunya tak duk sekali sbb mungkin kerana wang dan sebagainya. kalau ada anak melalui nikah khitbah pun masih dikira anak itu halal.

    ReplyDelete
  15. tgk org tempat atil atil kawen, takda pelamin pun. dia buat kat dewan.. huhu

    ReplyDelete
  16. owh yer ker nikah gantung xboleh duudk sama....akak pun xtau..tp yang akak tau buat yg wajib dulu nikah...kenduri kawen ni better yana buat ikut mampu..klu dh jodoh xkemana..In Shaa Allah akak doakan semoga semuanya dipermudahkan

    ReplyDelete
  17. Suka suka suka ☆★☆★☆★☆★

    Nanti smpi jb bgtau yep. January CiM dh free dr exam dn cllasss.

    Ok, tntang hal nikah gantung ni, tk berapa sesuai kot klau dlakukan sbb tk cukup duit nk buat mjlis besar2an. Kawan CiM ada gak bbrapa yg nikah gantung, antara sbb mereka....
    1. Gadis dpt tawaran jd nurse dn tak boleh mengNdung slama 2thn. Jd utk mengelak gadis jatuh hati kt doktor2, maka family nasihatkn mereka nikah gantung

    2. Jejaka dpt twran belajar ke oversea, sdg gadiz kt M'sia. Jd mereka nikab gNtung smpi jejaka habis belajar. Masa si jejaka bslik brcuti, mereka tk kesah pown nk ber2-2an di tmpt sunyi



    So acaner????






    So acaner? Jd ke?????
    Sk acaner

    ReplyDelete
  18. yana kalu dah jodoh tak kemana ...jgn riso...

    ermmm nak nikah gantung ke dik...yang penting yng wajib aje kan sebenarnye...:)

    ReplyDelete
  19. kak,pelamin tu xwajib sbnrnya.yg wajib ialah mas kahwin.kalau hantaran pula,klu xmmpu jgn letak tinggi2 pada si suami.nanti terbeban.sbnrnye klu yg blnja lebih rm20 ribu tu yg da pelamin semua.better akak wt kenduri kontrak.rasanya belanja makan murah sikit.

    Solehah cme nk cdgkan cmnilah.pasal duit tu akak kena bahagikan kepada dua bahagian.satu bahagian untuk duit kawin,satu bahagian untuk duit kegunaan akak.jgn guna duit yg utk kwin tu.dgn itu,akak boleh simpan duit utk kwin.cbe akak try ye :)

    ReplyDelete
  20. yana, btol tu skrg kenduri kawin kalau ikut nak pelamin, nya itu ini nya mmg bleh capa 20k tu. masa hany dulu kitorg buat takat yg mmpu,nikah pn after 2bln tunang, sbb kazen suruh nikah terus, dia tak suka sbb kitorg dekat, weekend slalu keluar. so nk taknak nikah la, pelamin kitorg mmg sewa yg area kmpung je.asal xnak sanding tp sbb family hany ank last nikah ni and husband anak 1st so dua dua nk tgk sanding.so carik yg paling murah. kitorg lebihkn bajet utk kenduri mkn mkn. sbb makan tu penting kan, utk tetamu yg datang.alhamdulillah kt kampung ada lg yg tolong tolong buat keje ni so dh jimat la xperlu catering bagai.

    apapun yana, INsyaALLAH ada rezeki tu nanti. nk buat perkara baik kan...jgn stres yer...

    ReplyDelete
  21. Bagi akak, biar bersederhana majlis tu asalkan kita bahagia masa hadapan..kalau buat besar2 Tp hutang sampai lps kawin pun x abih bayar buat apa kan..

    ReplyDelete
  22. pelamin tu buat sendiri je yana. buat skadar utk sesi fotografi aje. ;)

    ReplyDelete
  23. mmg x bleh ke yana tggal sekali nikah gantung tu..sblm ramai kawan ai nikah gntung tp bersam..haish pening ai..

    xpe yana..ada jodoh x ke mana..pasti Allah tolong kalo niat kita baik,tp kan x best la jugak kalo xde pelamain suma tu..tu tuk kenangan kita ms depan..at least buat yg simpale2 tuk kenangan kita dah la..x pyh la smp mbazir grand2 suma tu..eh dah terpnjang lak yana.hehehe

    ReplyDelete
  24. huhu..law dah jodoh x kan kemana..betul 2..:)

    ReplyDelete
  25. huhu..law dah jodoh x kan kemana..betul 2..:)

    ReplyDelete
  26. Yanaaa...Nur datang.. :)

    Dalam pekara ni, sebenarnya yang penting tu akad nikah tau. Kenduri itu sebenarnya ikut kemampuan kita.

    Kalau tak adakan kenduri tak boleh juga..sebab kenduri ni mcm satu habahan kepada org yg kita dah kawin..

    dan tahun lepas ada jiran nur, buat kenduri yg simple sgt... kenduri dia mcm doa selamat..nikah itu penting sebenarnya..

    dan nur tak tahu pula nikah gantung tak boleh duk sekali..nur rasa boleh...hihihi

    ReplyDelete
  27. jangan risau.kalau ada jodoh tak kan kemana..:)

    ReplyDelete
  28. conpiuslh yg nikah gantung2..rasanya nikah gntung2 nikah dlu kenduri kmdian n blehjer bersama..

    insyaallah dik klu jdoh tak kemana

    ReplyDelete
  29. Yang penting nikah. Kenduri tu ikut kemampuan la. Buat ala kadar je. Tak perlu nak ikut tren bagai. Apa apa pun moga dipermudahkan segala urusan ye. Salam kenal. Jom singgah dan komen di blog akk.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA