Friday, July 13, 2012

Apa pendapat korang?


Assalamualaikum~

Hari ni saya terfikir tentang sesuatu. Dulu saya tak nak sambung belajar sebab saya nak simpan duit untuk kahwin. Tapi lepas dah dua tahun kerja, masih takde khabar-khabar dari leonerz, walaupun suku daripada barang persiapan dah ada. Masa yang sesuai takde lagi katanya~

Minggu lepas dapat email daripada bos. Semua orang kat ofis dapat. Dia marah sebab ada seorang kerani ni buat salah. Sebab sorang tu semua budak ofis kena marah. Dalam email tu memang dia letak banyak tanda seru dan persoalkan kitorang yang suka demand gaji setiap tahun, tapi kerja tak bagus..huhu~

Pagi tadi saya dapat email lagi daripada bos. Sebab semalam saya ada silap email pada klien. Memang satu tu saya terlepas pandang. Saya pun tak tahu lah kenapa sejak 2 minggu ni saya asyik buat silap je. Nak kata berblog waktu ofis, saya memang dah tak buat dah sebab kerja memang tengah banyak.

Agaknya saya ni banyak berangan kot. Benda senang tu pun boleh silap dan terlepas pandang. Lepas dapat email dari bos tu, saya terfikir. Sampai bila saya nak duduk kat ofis tu?

Nak mintak naik gaji setiap tahun pun mengungkit. Dia hanya nampak salah orang aje. Kalau yang bagus-bagus tu buat tak nampak aje. Tapi, bila orang buat silap sikit, terus mengungkit macam-macam..huhu~

Akhirnya, hari ni saya buat keputusan untuk sambung belajar!

Saya nak cuba mintak biasiswa. UiTM pun ada buka 'Skim Tenaga Pengajar Muda' kan? Saya nak cuba apply lah. Doakan saya dapat biasiswa tu ye~

Ada lagi satu biasiswa ni, MyBrain. Kalau tak dapat tu, saya nak try apply biasiswa ni pulak. Kawan saya senang je leh dapat biasiswa tu. Insya'Allah saya boleh dapat jugak. Kena confidentlah kan~ :)

Tapi, saya tak tahu nak belajar part time atau full time. Kalau dapat biasiswa UiTM tu bolehlah kot nak full time. Tapi kalau tak dapat, saya nak buat part time je lah~

Ada kawan saya tanya,'Aik, bistu bila nak kawin?'

Entahlah ye. Insya'Allah, kalau ada jodoh kahwinlah kami kan. Mungkin saya ni banyak sangat masa lapang, tu yang asyik fikir benda yang bukan-bukan aje. Kalau sambung belajar, confirm busy dah nak fikir benda bukan-bukan.

Doakan saya dapat biasiswa UiTM tu ye. Saya nak suruh leonerz try jugaklah....huhu~

Doakan yang terbaik untuk kami ye~ :)

xdelah sampai jadi camni okay~~~

Eh, lupa nak tanya. Jadi, apa kata anda? Patut atau tak sambung belajar? Kenapa?





p/s:Terima kasih atas sokongan korang semua! Korang memang banyak bagi semangat! Love you all~~ hehe :D

60 comments:

  1. Bagusnya dr awal Yana sambung blajar...akak sokong, bagus kalo Yana sambung blajar...

    Kawin tu, bila sampai masa akan tiba, jgn dfikirkan sgt tau...

    ReplyDelete
  2. betul tu yana. akak sokong. kalau ada peluang tu sambung je. Insyaallah lg terjamin masa depan. doakan yg terbaik utk yana & leonerz.

    bab kawen tu kalau dah sampai jodoh, time belajar pun boleh kawen. moga semuanya dipermudahkan. :)

    ReplyDelete
  3. Nak sambung belajr eh..bgus....elok la yana...nanti dah beranak pinak lagi susah...

    Bab kawin tu tengah belajr pob boleh kawin kan...:-)

    ReplyDelete
  4. Yes, agree with the others.Selagi boleh sambung belajar, sambung je.Bila dah ada komitmen lain, agak susah nak further dear.Kahwin?insyaallah, bila seru dah sampai, sekelip mata je dear.:)
    Owh yer!i've got surprise for you, terjah blog YM cepat2 k?:)

    ReplyDelete
  5. gudluck in ur life kak. semoga semuanya mudah. bnyk kan doa dan sabar. :)

    ReplyDelete
  6. Fikir masak2.Kalau mampu smbung belajar,teruskan.Taknak nanti dah sekerat jln,rasa fedup tu muncul,sbagaimana yana rasa sekarang.Buat setakat mana kita mampu selagi masih berdaya.Apapun,kita mesti cuba.Try la mintak apa yg dihajatkan.InsyaAllah kalau ada rezki,smbung blajar pun dapt,kwin pun cepat.hihi..

    ReplyDelete
  7. hehe..insya'Allah saya akan fikirkan bebetul~~ :)

    ReplyDelete
  8. sokong!!!!!
    sambung je...wat part time je pun ok jugak,xd masalah rasenyer...mcm kawan masha wat dip. part time kat uitm jugak lau xsilap in account...
    go ahead la,belajar xsemestinyer xboleh kahwin kan...ramai gak student yang kahwin mase belajar...lebih2 lagi zaman sekarang org pandang pada ilmu seseorng...
    fikirkanlah~ gud luck ye dear :)

    ReplyDelete
  9. pada akak sokong yana sambung belajar, janji otak tak tepuu lagi dan ade usaha nak majukan diri ....

    jodoh, ajal, maut semuanya ketentuan... tp kalau tak yakin mohon pada allah moga diberikan petunjuk.. dan jalan yg betul untuk dibuat pilihan....

    good luck dear....

    ReplyDelete
  10. bukan yana je terbuat silap...nyue pon..asyik ad buat silap ni...xthu xknape jadi semakin xalert !


    kalu dah yana yakin/semangat utk sambung stdy..apa salah nya smbg stdy...xkisah la full @ part time...

    jodoh itu sampai seru..insyallah :)

    ReplyDelete
  11. Setuju. Ilmu boleh dicari mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Cuma kita sahaja, sama ada nak atau tak nak.

    ReplyDelete
  12. Bagi M wat sambung blajaq pun ok sebab then wat part time keja.. Kawin nanti bila dah sampai waktu yang tepat seperti janji Allah. Jgn risau... Jgn stress sgt... Ikut kata hati dan kata akal...

    ReplyDelete
  13. good luck yana..kalau dah minat nk belajar lagi teruskan lah..muda2 ni ok la nak belajar lagi..nanti bila dah kwin ada komitmen lain takut ganggu plak kan

    ReplyDelete
  14. bagus jugak smbg bljr. kalau nnt ade rezeki kawen, ms blaja pun boleh kawen. :)

    ReplyDelete
  15. best of luck ye yana :)
    bagus jugak yana sambung belajar..
    kahwin tu kalo dah smpe jodoh tak ke mane nye.jgn riso ^_^
    moga dpermudahkan segale urusan

    ReplyDelete
  16. sambung belajar laa...cerah masa depan

    ReplyDelete
  17. lots of luck,all the best,work hard and never stop!

    ni sini nak kongsi satu quote,harap2 dpt inspire awak!! :D

    “When Things got hard, you started looking for something to blame. Like a Big Shadow.
    Let me tell you something you already know…

    The world ain’t all sunshine and rainbows. It’s a very mean and nasty place, and I don’t care how tough you are, It will beat you to your knees and keep you there permanently IF YOU LET IT…

    You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But It ain’t about how hard you hit… it’s about how hard you can get hit and keep moving forward. How much can you take and keep moving forward? THAT’S HOW WINNING IS DONE!

    Now if you know what you’re worth, Go out and Get What Your Worth, But you gotta be willing to take the hits. And not pointing fingers saying you ain’t where you wanna be because of him or her or anybody. COWARDS DO THAT AND THAT AIN’T YOU! YOUR BETTER THEN THAT.”

    Rocky Balboa.

    ReplyDelete
  18. bagus niatmu itu...hehehe trula mintak biasiswa tu..wat part time blajar maxam kite pun ok...sambil belajar income masuk jugak :)
    tapi..kene pandai bahagi masa lah..konpem bz n penat punye sebab buat 2 benda dlm satu masa..tapi nt mungkin dpt kurangkan kak yana fikir yang bukan2. .hahaha..ok, bab kawin pulak...kalau dah jdoh x kemane..nak kawin mase belajar pun boleh..tp kne ingt tanggungjawab la..hehe tu je. .

    ReplyDelete
  19. xkawen lagi elok sambung belajar yana...nanti dh kawen baru nk sambung penat pulak dengan keja lagi, anak lagi suami lagi hihihi...

    ReplyDelete
  20. InsyaALLAH yana, semoga berjaya. takper Yana, selagi mampu utk belajar ni teruskan, bak kata tu menimba ilmu sampai bila bila kan. InsyaALLAH semoga dipermudahkan segala urusan Yana...aamiin.

    ReplyDelete
  21. sambung belajar pon bagus juga,, cube lah test istikharah, :)

    ReplyDelete
  22. tahniah ya semangat yg baik

    ReplyDelete
  23. buat istiqarah..mgkin dpt sikit petunjuk

    ReplyDelete
  24. further study laa.. tapi jgn quit keje.. means part time blaja.. coz if u keje, experience yg u dpt tu value added to your resume tau.. huhu all the best yana :)

    ReplyDelete
  25. kalau mmg ada semangat nk belajar lg, elok la yana sambung belajar...kahwin ni smp masa yg ditetapkan Nya akan kahwin juga kan :)

    ReplyDelete
  26. takpe sambung je la belajar kalo mmg berminat ke arah tu..mcm sis deqla takde makna da...dah tua lagipun tak minat...hihi

    ReplyDelete
  27. ìkut kesenangan u darling. Kita kena buat benda yg kita suka. Klau yana sambung blaja utk lari dr masalah, hati2.
    Klau further skarang then maried while study pown ok jugak. Jiwa & mental kena strong. Yg palìng penting, time management. Kena latih diri agar brdisiplin. Bukan mudah nk buat byk benda dlm 1 masa.

    *CiM sokong klau yana nk sambung blajar. Tiada batasan, buat apa yg kita nk slagi masih trlarat...

    「cheeewah」

    ReplyDelete
  28. sambung belajar yg terbaik...moga yg terbaik utk korang berdua

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum...moga sihat =)
    lama x datang bw...

    erm, my opinion - better sambung study...pjj pun x per...kalo dh kawen nanti alasan sibuk urus suami =)

    ReplyDelete
  30. kalau ada peluang untuk sambung belajar & minat nak belajar tu ada, teruskan la ye.all the best.

    ReplyDelete
  31. keputusan terbaik..buat solat istiqarah dik..insyaallah Allah akan tunjukkan mana jalan yang terbaik :)

    ReplyDelete
  32. insyaAllah dipermudahkan.kalau tak da tanggungan pa2 elklah sambung..jgn jd cam ayu,bnti sekerat jalan sebab nak krja..last2 dgree tak dapat pgang lg..huhu

    ReplyDelete
  33. Kalau masih ada minat.. ok sambung belajar dari awai.. insyaAllah... DIA dah aturkan yg terbaik untuk awk berdua :-)

    ReplyDelete
  34. insyallah dapat... aminn...
    saya doakan...

    sambung la blajar. t gaji lagi masyukkk~~~ umah pun lg besau... ;) *wink2*

    btw, kawin masa blajar apa salahnya? kawan saya ramai ade kawen masa belajar. Cuma salah sorang kene bekerja la. nanti nak makan apa anak bini? takpun amik PJJ mcm mck ejam... :)
    apa2pun ,rancang la, takkan la nak ada anak masih belajar. t susah pula jadinya nak uruskan masa. ;)

    ReplyDelete
  35. sy sokong yana sambung belajar =)

    ReplyDelete
  36. bagus la ad minat nak sambung blaja. teruskan niat tu. shu sokong yana :)

    ReplyDelete
  37. sambunglah belajar ye.nt klu dh kwin,susah nk blajar lg

    ReplyDelete
  38. Insyaallah kalau jodoh tu tak kemana. sebenonye xyah fikir sangat pun bab jodoh ni sebab rahsia Allah kan.

    ReplyDelete
  39. bagus la smbung study yana. akak nih dah tua bru nk smbung study..huhuu, sedangkan dlm Islam pon menyuruh umatnya menambah ilmu..

    ReplyDelete
  40. sambung belajar bagus. saya doakan awak baik2 aja. inshaAllah ada rezeki dapat biasiswa tu. :)

    ReplyDelete
  41. ramai dah bagi pendapat ni yana, bagi cik nur..mohon restu org tua dulu sebelum buat apa2..

    lepas tu, baru buat apa yg kita pilih..lagipun lebih tenang kalau apa yg kita buat ada restu org tua kan.. :)

    ReplyDelete
  42. cik nur, mak saya mmg bg green light je nak sambung blaja ni, dia mmg sokong,ayah pun ok je.. tp yuran bayar sendirilah..huhu~~

    ReplyDelete
  43. insyallah..moga dipermudahkan segalanya..

    pilihan terbaik..cba buat solat iktikharah,..hnya tuhan dpt memberi petunjuk y tbaik..

    ReplyDelete
  44. #ThatSadMomentWhen cik yana only reply to special comment only.. ehehe...

    ReplyDelete
  45. Salam Ramadhan buat semua ahli keluarga GSF..mohon ampun dan maaf sekiranya tanpa sedar mahupun tidak jika Nur pernah terkasar bahasa mahupun menguris perasaan semua.. Maafkan Nur...!

    Dan selamat berpuasaaa... :)

    ReplyDelete
  46. continue your study....Salam Ramadhan, sis!

    ReplyDelete
  47. in my opinion, kalau ada minat nak sambung study better la sambung..kalau dapat biasiswa tu lagi bagus..alhamdulillah..tentang kahwin, kalau dah kahwin but still study pon x der masalah..cumanya dlm situasi mcm ni better bakal suami dah berkerjaya so x der la susahkan org lain tuk tanggung makan minum pakaian dll kan.. insyaAllah kita yg merancg Allah yg menentukan semuanya.. salam ramadhan =)

    ReplyDelete
  48. kalau takleh terima salah sndri tu jenis ego melampau

    ReplyDelete
  49. belajarlh selgi berpluang untuk bljar.. good luck yer

    ReplyDelete
  50. belajar lah selagi mampu..kawin skg pun kalo x ready tak kemana..

    ReplyDelete
  51. makneng cadangkan sambungla belajar selagi masih ada minat...sbb kalau biar lm nanti dah mls..sementara rajin,baik belaja..

    kawen?bl sampai masanya insyaAllah..
    sbb Allah dah tetapkan untuk kite

    makneng follow sini
    jom follow makneng..=)

    ReplyDelete
  52. ejam, sorilah..tidak disengajakan..sebab bz la skang..huhu..jgn kecik ati okay~~ :)

    ReplyDelete
  53. As salam Yana,

    Pendapat akak dear, buat solat istikarah...mohon ppertunjuk drNYA lg2 dibulan yg mulia ni...

    Apa2 pun niat yg penting, apa sebab nak sambung belajar? Adakah sekadar nakkan sijil itu shj? Perlu jelas tujuannya dik...

    Sekadar renungan di dalam sebuah hadith riwayat Imam Tirmizi, Rasulullah s.a.w. berpesan kepada Ali r.a., “Wahai Ali, jangan dilengahkan tiga perkara! Solat apabila telah sampai waktunya, jenazah apabila hadirnya, wanita bujang apabila telah ditemui kufunya.”

    Wallahualam...

    Semoga mudah segala urusan mu dik :)

    ReplyDelete
  54. Kalau Yana rasa itu yg terbaik... Yana teruskan jer... Good Luck Yana...
    Semoga segala urusan Yana di permudahkan... Amin...

    ReplyDelete
  55. okgak2 sbb yana tak kawin lagi,muda lagi takder keluarga sendiri lagi..esok2 dah ada komitment lain payah sangat nak belajar..so teruskan=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA