Thursday, June 30, 2016

Apakah herd immunity?

Assalamualaikum~

Sekarang memang kecoh pasal vaksin. Terlalu banyak info di internet yang kita pun tak tahu sejauh mana kebenarannya.

Sekarang berleluasa parents yang tak nak vaksinkan anak sebab tak yakin akan kandungan vaksin tu sendiri. Untuk parents yang tak yakin, tanyalah pada yang ahli/pakar. Jangan semberono percaya entah siapa-siapa di internet tu.

Kalau dah vaksinkan anak kenapa takut?

Itu satu kenyataan yang saya rasa sangat pentingkan diri. Selfish.

Kita vaksin untuk mencegah dari penyakit berbahaya. Bila ramai tak vaksin, tengok banyak penyakit yang dah lama tak ada muncul balik.

Kalau dah vaksin buat apa takut?

Macam mana dengan baby yang belum berkesempatan untuk mendapatkan vaksin? Macam mana dengan orang yang hidap HIV? Orang yang badan dia memang tak boleh vaksin atas sebab kesihatan?

Herd immunity sangat diperlukan:


Faham tak tengok gambar tu?



P/s: Sangat risau dengan penyakit berbahaya sekarang ni. Nak raya dah ni...

5 comments:

  1. bg lya...kt tahu pilihan terbaik utk ank..
    lya pilih vaksin..sbb disahkan oleh KKM..
    kena yakin...

    kt sbg mnusia pom kna ikhtiar utk ksihatan kt

    selamat hari raya aidilfitri
    maaf zahir & batin

    Love,
    Lya Afrina ;-)

    ReplyDelete
  2. Kannnnn.....nampaaknyaa kami kena beraya dirumah ajelh...beraya depan tv

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya kak yana..:)

    ReplyDelete
  4. Singgah baca! Selamat Hari Raya
    Jemput singgah blog :)
    Latest post: Ulang cerita raya 2016 - raya tanpa lemang http://shasafiez.blogspot.my/2016/07/ulang-cerita-raya-2016.html

    ReplyDelete
  5. Kena yakin dengan pilihan yang ada. Siqah pilih vaksin. Kenapa nak takut sedangkan itu dah diluluskan oleh KKM?

    Masing-masing ada hak jadi payah jugaklah bila berlainan fikiran. Hope takde lagi penyakit yang muncul balik sebab tiada vaksin diambil..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA