Tuesday, November 19, 2013

Nak jadi fulltime housewife boleh?


Assalamualaikum~

Sejak dah kahwin ni susah dah nak buka blog. Maklumlah biasanya saya buka blog masa weekend selalunya. Sekarang ni weekend banyak dihabiskan dengan travelling ke kl-jhr-mlk ulang-alik. Bergantung dengan perbincangan katne nak jumpa.

Camnilah nasib pasangan jarak jauh. sampai duit gaji pun habis kat travelling je semata-mata supaya kami dapat jumpa. Mungkin ada hikmahnya semua ni kan. Tapi, saya harap sangat saya dan dia dapat bekerja di tempat yang berdekatan.

Kalau dulu bercinta, tak jumpa sebulan sekali pun ok lagi. Tapi sejak dah kawin ni, tak leh dah nak buat camtu lagi. Tanggungjawab sebagai orang yang dah berkahwin ni lain dah. Cuti tahunan dah tinggal satu dah sebab asyik cuti untuk bersama dengan suami..huhu~

Kadang-kadang stress rasa. Dah kawin pun susah nak jumpa. Tapi, kalau jumpa pun gaduh. Hai, macam-macamlah. Sekarang ni kena kuatkan hati ni supaya bertahan lagi. Kena usaha & doa lagi. Hari tu pergi interview kat Johor, tapi macam dah takde harapan dah yang tu.

Kerja sekarang memang dah bagus dah, banyak benefits. Tapi, kalau duduk jauh dengan suami pun buat apa kan? Gaji habis balik kat kos travel tu. Kadang-kadang rasa macam nak jadi suri rumah aje, dapat duk sama selalu.

'Amboi, senangnya kalau jadi suri rumah' leonerz cakap. Jadi, di sini saya nak tanya geng-geng yang surirumah tangga tu. Senang ke jadi suri rumah tangga ni? Cuba komen sikit biar leonerz terbuka mata dia..hehe~

Leonerz cakap camtu sebab hari tu saya ada cuti seminggu & selama seminggu tu saya jadi housewife. Dia balik kul 3 petang saya tengah relaks2 baca novel...huhu..tapi, relaks baca novel pun, kerja-kerja rumah macam vacuum, mop & masak saya buat tau~ :p

Tak serius pun nak jadi full time housewife. Tapi tak puas hati apa yang leonerz cakap tu. Cuba komen sikit. Saya nak tengok gak pendapat orang lain. Kalau takde anak mungkin relaks lagi lah, tapi kalau dah ada anak, saya tak rasa senang.



18 comments:

  1. PJJ ni mmg banyak pakai duet kan.mcm yana kata.myb ada hikmahnya.rara till now still PJJ lg.

    ReplyDelete
  2. hahahahaha...
    sy ni fulltime housewife... sblm ni keja tp bila dh peknen 3 bulan benti....

    sy skrg ni pun nak cri keje yg sesuai. tp asben tak kasi. dia kata kalau nak keje, dia akan izinkan if gaji melebihi elaun yg dia kasi kat sy tiap2 bulan. maximum guna dip gaji bru 1800 kan. mana la nak cri dip over then 2000. huhhh... tp mmg tgh cri...

    pada pendapat sy la... sebelum ada anak, umur masih muda, keje la dulu. jgn benti keje lagi. rugi.

    masa muda ni la kumpul duit banyak2, simpan (jgn berjoli pulak). simpan2 pastu beli something yg berbaloi mcm beli rumah ka, kereta ka. xpn buat simpanan. sbb masa akan dtg kita tak tau apa akan jd kan...

    sbb kita kan perempuan, kita mesti ada something yg secure. sbb kita xtau apa akan jd ms akan dtg. if ada apa2 jadi, kt mana kita nak cekau? kt sapa kita nak bergantung?? haaaa....

    so saya rasa baik keje dulu. nanti kalau anak dh ada 2, 3 orang pastu tak larat keje, nekad nak benti, baru benti. aim nak bersara bila.

    contoh, nak benti umur 35... haa nanti umur 35 tu benti la. konpem time tu anak dh 2, 3 org tak pun lebih. hehehehe... dan time tu la dh banyak simpanan. so boleh la beli rumah yg lebih selesa ka...

    tahun pertama kawin memang rasa rindu sangat2 kannn... hehehe sabar... banyakkan doa, semoga dipermudahkan segala urusan. :)

    ReplyDelete
  3. Dengar macam senangkan nak jadi suri rumah..padahal suri rumah tu lah satu2 kerja yg tak pernah habis...

    hari2 kita kena buat menda yg sama..bygkan kalau dua hari kita tak buat kerja2 suri rumah, tentlah byk kain tak basuh, tak berlipat, dapur tak berasa, rumah berpasir. itu belum ada anak, kalau ada anak lagi bertambah tanggungjawab dan kerja. penat sangat..!

    Macam wanita bkerja, lepas habis kerja diorg xboleh rehat2 mcm lelaki. kena uruskan rumah tgga pulak. kadang2 tgk kesian isteri duk buat seseorg sedangkan suami dia rilek je.

    ini bukan pegalaman diri nur sendiri, sbb nur pun masih bujang. tapi ini pegalaman org sekeliling nur. contoh paling dekat yg harus kita tgk, ialah mak kita. tgk mak kita dari belum terbit matahari sampai tak nampak matahari tak pernah habis kerja...betul x??

    upss..panjangnya..hihih

    ReplyDelete
  4. Klu sy sy akan kerja biarpun pjj bkn pe satu sbb xde ank... Dan tkt bosan klu dok rumah...

    Hrp yana pikirkan msk2 x kisahlah wlpun bila nak berhentinyakan... Yg penting masa tu dah bersedia hadapi apw jua kemungkinan

    ReplyDelete
  5. Klu sy sy akan kerja biarpun pjj bkn pe satu sbb xde ank... Dan tkt bosan klu dok rumah...

    Hrp yana pikirkan msk2 x kisahlah wlpun bila nak berhentinyakan... Yg penting masa tu dah bersedia hadapi apw jua kemungkinan

    ReplyDelete
  6. kalo xde anak, baik keje je.. dah ada anak ok gak jadi suri rumah..tumpukan perhatian pd rumahtangga , suami & anak2.. so buat masa ni yana keje je la.. wlu PJJ.. ada anak nanti baru pikirkan smula ye. =)

    ReplyDelete
  7. yana, linda da jd fulltime housewife..tp utk tmbh income linda wat biz. So far ok je, lg rse best sebb de byk msa utk husbnd, kalo aritu mase kerja, kdg2 blik da malam, jrang dpt masak sgt. ni dah jd fully housewife mmg pagi2 bgun duk wat brekpes n bekal mkanan utk husbnd, then lepas husbnd g keje bru lah boleh wat keje umah, n uruskn biz. Tp kalo yana syg nk tinggl keje skang yana keje la dlu..:) Insyaallah nnti leo akan paham jugak :)

    ReplyDelete
  8. mana ada senang jd house wife Yana..mcm2 kena buat..bznya mengalahkan kj juga..kdg2 smp ke mlm kj x abis..rutin yg sama berulang lg keesokkan harinya..kalo ada ank lg lah..jdnya x mudah sbnrnya jd house wife sepenuh masa ni,nampak je mudah tp sebaliknya.. :)

    ReplyDelete
  9. jangan benti keje dulu.. cube lagi cr keje yang bleh dok dekat ngn hubby..sayang.. ekonomi sekarang ni makin lama makin naik.. kerana duit semua bleh jd huru hara yana.. keje dulu.. selagi takde anak keje je dulu..cr duit.. usaha.. usaha doa dan tawakal.. InshaAllah Allah pasti akan bantu kite..

    ReplyDelete
  10. hehe kalau pjj ni mmg dugaan skt.mcm 2 kna korban kan..bila dah kahwin klu blh mmg nk dok dkt2..klu msing2 phm xpa..tp bg ayu pn klu dh kwin xnk dok jh2..

    kalau phak suami stju untk jd hwife ok ja.tp bkn mdah jgk jd hwife tmpang xda ank lg xpa.tp bg ayu tula kerja plg mulia impian stiap wanita.klu kewangan suami ok xda mslh.cma klu xckp tu ssh skt.

    tp dr segi kna travel ni.klu duit abs ke situ ja xok jgk kn.mcm kita kja utk travel saving pn xnyk.so kna kira dr byk sudut.

    apa pn bwk bincang..bnda blh bncg.hehe..pasti jumpa jalan yg terbaik.gudluck yana!!

    ReplyDelete
  11. boleh saja ...jom xchange list wif my blog :
    Azim Aris

    Tak Mungkin Benar

    Muhasabah

    follow ya :)

    ReplyDelete
  12. awak tu muda lagi... lagi pon belum ade anak..kerje je la dulu...lain la kalu dah ade anak boleh jage anak kat umah...alah yana akak pon pjj jugak...lama2 nanti ok..dulu tensen gak..biase la benda baru kan kan...:)

    ReplyDelete
  13. zaza yg belum kahwin pun duduk rumah je.. xkeje..penat jgk.. uruskan rumah hihihih...

    tapi apa pun terpulang pada yana.. buat keputusan yg betul :)

    ReplyDelete
  14. Best mgkin sbb xkn berjauhan lagi dh. hehe

    ReplyDelete
  15. kalau leonerz izinkan boleh saja yana.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. dua-dua pun best kerja dan suri rumah :)

    ReplyDelete
  17. bagi kina kerja dulu selagi kita masih muda nie..:)

    ReplyDelete
  18. selagi boleh teruskan. in shaa aAllah akn dipermudahkn nnti..

    pjj mmg meritkn.sy pernh rasa dlu.
    sabar ye.. in shaaAllah ada hikmah disebaliknya..

    bla pjj bab kewangan mmg x blh dipertikaikn lg.

    tapi kn kerja plg mulia ialah suri rumah la.. hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"TERIMA KASIH DARI YANA & LEONERZ" COPYRIGHT @ LEONERZ TEMPLATE DESIGN BY ARINA